-det är varmt idag-

- och då passar jag på att fixa min privata lilla slaktarbod i köket-     Nä-- men-- i natt, satte jag in en fransyska i ugnen-för att göra Tjälknöl för första gången i mitt liv.   Så, kokade jag en lag idag- och--   Skulle ta ut köttbiten ur ugnen o lägga den i lagen. Okej- precis när jag greppat formen med köttet i o Nästan tagit det ur ugnen- så -- ja.. jag vet Inte hur det gick till, men formen bara vände sig- upponer ! Och formen var ju knappt varm ens-- Nå slask ner med köttbiten precis på skarven där ugnsluckan öppnas- o den ihopgeggade köttsaften-- åh fy fan- slask o klask  över luckan o in i ugnen o ner på golvet o i lådan under ugnen- o skvätt ut på lådhurtsen o det luktade- det luktade blod. Och jag får nästan kväljningar ännu.. Oh. Så Äckligt.  Åh- jag mådde illa o svettades o torkade o tvättade o spolade av lådan i duschen o diskade plåtar o torkade lådor o golv --  o nästan grät o ändå måste jag garva lite mitt i snusket..  Och fick ner köttbiten i lagen till slut.  Tyckte i flera Timmar efter att Jag luktade "slask" o hade den där lukten i halsen på nåt vis.    

Sambon smakade på köttet innan- han sa det är ju god smak- men det är så rått så det rinner om det. Fan vad äckligt- o den stod 14 timmar i ugnen ! 10-12 stod det i receptet o det var inte ens 1,5 kilo som receptet angav. .   Men jag har Försökt i alla fall-att göra tjälknöl .   Det blev inge ´bra-

//SoP
Malle o Zamantha o Rakel
2009-06-29 @ 06:19:26
URL: http://metallmalin.blogg.se/

aldrig hört talas om tjärknöl men en sån där "nu skall allt gå åt skogen-dag" känner jag igen. O just i värmeböljan som man helst inte vill ha motvind med! suck

åsa
2009-06-29 @ 09:03:46
URL: http://tantraffas.blogg.se/

Jag har gjort tjälknöl och visst...ja, det var väl gott, men personligen tycker jag att det är lite "överreklamerat"..

Men, den ska ju inte vara rå efter så många timmar i ugnen..

Ha dé!

SoP
2009-06-29 @ 13:26:45
URL: http://sisterofpain.blogg.se/

Malle:tjälknöl är en köttbit som står i ugnen Länge på låg värme,man lägger den i en lag sen o den blir ungfär som rostbiff.Är Jämtlands landskapsrätt Tror jag, kom till av misstag när en snubbe glömt en älgstek som var på upptining i ugnen-

åsa:Jag använde receptet som är i Rutiga kokboken-:-( Egentligen var den bara hård o mörk på ovansidan,resten var rått.Jag har bara ätit det en gång,en kompis hade med sig det hit ner i julas- tänkte det kunde vara gott att ha o till Sambon på jobbarmackor.Min ugn kan ju ha taskig termostat men den är ju hyfsat ny o har ju funkat på allt annat-- Nå,nästa test kör jag upp ugnen 25´-30 grader.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Sister of Pain

Jag- på gott & Ont

RSS 2.0